Е-адреса: Лозинка:
Продукти: 0
Цена 0 мкд

Малолетничка деликвенција

Михаел Валтер  
Оригинален наслов на книгата : Jugendkriminalitat
ИСБН : 978-608-229-048-5
Година на издавање : 2011
Издавачка куќа : Арс ЛАМИНА
Прегледaна: 1992 пати
Коментари вкупно: 0
Број на страни: 400
Димензии : 145x230
Корица : мекаКраток опис

Авторот Михаел Валтер, професор на Универзитетот „Келн“, опсежно и темелно се осврнува на проблемите поврзани со малолетничката деликценција. Разработени се криминално-теоретските објаснувања за однесувањето на младите лица и разните облици на малолетничка деликвензија заедно со нејзините форми што доведуваат до кривично гонење и до санкции.
Покрај една јасна и систематска подготовка на целиот материјал, Валтер нуди и прецизна анализа на многу актуелни прашања од областа. Дел од тие теми се малолетничкото насилство и неговиот пораст, криминалот од страна на емигрантите и „повеќекратното престапништво“. Во книгава се зборува и за модерните кривично-политички пристапи, како што се општинските иницијатии за превенција од криминал. Едно цело поглавје е посветено на жртвите од сторениот криминал и на односите сторител - жртва. Во еден дел е разгледано влијанието на медиумите за создавањето одредени претстави за криминалот и за последиците од тоа. Секако дека се разјаснува и прашањето за улогата на малолетничката деликвенција во развојот на едно општество, како и нејзиното влијание врз поединците.
За сите подетални информации во врска со содржината и со достапноста на книгата слободно пишувајте на publishing@arslamina.com.

 Оценка од корисниците

5 звезди

0

4 ѕвезди

0

3 звезди

0

2 ѕвезди

0

1 ѕвезда

0

Просечна оценка
5
0

Коментари од корисниците