Е-адреса: Лозинка:
Продукти: 0
Цена 0 мкд

Автопоеза и когниција: Реализација на животот

Умберто Р. Матурана,   Франсиско Х. Варела  
Оригинален наслов на книгата : Autopoiesis and Cognition: The Realization of the Living
ИСБН : 978-608-229-217-5
Година на издавање : 2012
Издавачка куќа : Арс ЛАМИНА
Прегледaна: 2710 пати
Коментари вкупно: 0
Број на страни: 176
Димензии : 155x235
Корица : мека


    Немаме податоци

Краток опис

Умберто Р.Матурана е чилеански биолог и философ. Го сметаат за припадник на вториот бран кибернетичари, препознатлив по развојот на својата теорија за автопоеза која ја отсликува природата на рефлексните реакции кај живите системи.
Франсиско Х.Варела
(1946–2001) бил колега и ученик на Умберто. Тој бил биолог, философ и невролог кој заедно со Умберто ја развија теоријата за автопоезата. Тој е коосновач на Институтот за разум и за живот, чија цел е промовирање на дијалогот меѓу науката и будизмот.
Двајцата автори се имаат зафатено со изградба на систематска теоретска биологија која ги дефинира живите системи како самосодржана целина која упатува самата на себе т.е. е автореферентна. Понатаму, тие продолжуваат кон дефинирање на когницијата како биолошки феномен или како суштинска природа на живите системи. При овие нивни анализи и дефинирања откриваат дека, всушност, живите системи се когнитивни системи, а самиот процес на живеење е процес на когниција.
Ова храбро, брилијантно, предизвикувачко и загадочно дело бара и заслужува внимателно читање. Книгата претставува најоригинален приказ на систематската биологија со децении наназад и воедно е класифицирана како длабоко философско дело.
За сите подетални информации во врска со содржината и со достапноста на книгата слободно пишувајте на publishing@arslamina.com.

 Оценка од корисниците

5 звезди

0

4 ѕвезди

0

3 звезди

0

2 ѕвезди

0

1 ѕвезда

0

Просечна оценка
5
0

Коментари од корисниците