Е-адреса: Лозинка:
Продукти: 0
Цена 0 мкд

Препорачуваме

Реална анализа и веројатност

Ричард М. Дадли  
Оригинален наслов на книгата : Real Analysis and Probability
ИСБН : 978-608-229-239-7
Година на издавање : 2012
Издавачка куќа : Арс ЛАМИНА
Прегледaна: 2478 пати
Коментари вкупно: 0
Број на страни: 568
Димензии : 170x235
Корица : тврдаКраток опис

Овој многу ценет учебник за постдипломски студии нуди јасно излагање на модерната теорија на веројатност и на врската меѓу метричките простори и веројатносните мерки. Авторот истовремено постигнал фантастичен успех на две полиња поставувајќи нови и уште построги стандарди. Со реалната анализа во овој текст се креира еден детален и современ курс што е мотивирачки и корисен, а со теоријата на веројатност се постигнува една математичка комплетност и автономност.
Ричард М.Дадли
е професор по математика на МИТ (САД). Има објавено стотина научни статии и неколку книги. Негова специјалност се веројатноста и статистиката со акцент на емпириските процеси. Тој е познат и по т.н. Дадлиев интеграл на ентропија. Во оваа книга ги разработува темите за множествата, општа топологија, интеграција, функционална анализа, конвексни множества и за дуалност на нормираните простори, диференцирање, теорија на веројатност, конвергенција на законите и централни гранични теореми, условни очекувања и мартингали, конвергенција на закони на сепарабилни метрички простори, стохастички процеси, Бореловиот изоморфизам и аналитички множества, аксиоматска теорија за множества, комплексни броеви, векторски простори, Тајлоровата теорема за остаток, пренумерирање на суми со негативни членови и за патологии на компактни неметрички простори.
За сите подетални информации во врска со содржината и со достапноста на книгата слободно пишувајте на publishing@arslamina.com.

 Оценка од корисниците

5 звезди

0

4 ѕвезди

0

3 звезди

0

2 ѕвезди

0

1 ѕвезда

0

Просечна оценка
5
0

Коментари од корисниците