Е-адреса: Лозинка:
Продукти: 0
Цена 0 мкд

Одбрани дела од Л. С. Виготски. том 2: Основи на дефектологијата

Л. С. Виготски  
Оригинален наслов на книгата : The collected works of L. S. Vygotsky Volume 2, fundamentals of defectology (abnormal psychology and
ИСБН : 978-608-229-411-7
Година на издавање : 2013
Издавачка куќа : Арс ЛАМИНА
Прегледaна: пати
Коментари вкупно: 0
Број на страни: 360
Димензии : 175х255
Корица : мекаКраток опис

Основи на дефектологијата е втор том од англиската верзија на Собрани дела на Лев С. Виготски (Lev Semenovich Vygotsky) и е превод на том 5 од шесттомната Педагогика објавена во Москва меѓу 1982 и 1984 година. Овој том содржи дела на Виготски за дефектологијата првично објавени во 1920-тите и 1930-тите, како и некои постхумно недатирани и досега необјавени ракописи. Тие се состојат од различни формални и неформални текстови. Советскиот редакциски колегиум за објавување на делата на Виготски ги собрале од широкиот спектар на публикации и сопствените архиви на Виготски. „Поговорот“ и белешките се, исто така, составени од Советскиот колегиум.

Сегашната англиска верзија, исто така, нуди вовед од страна на преведувачите.

Дефектологијата е термин кој во моментов не е лесно да се најде во англиските

речници и не претставува дисциплина на универзитетите или специјалност на клиниките во англиското говорно подрачје. Сепак, дефектологијата во традицијата на Советскиот Сојуз се занимава со абнормалната психологија, учење и она што се нарекува специјална едукација во Северна Америка. Ние одлучивме да го задржиме терминот дефектологија во овој том. Насловот лесно ја сигнализира коресподенцијата со рускиот том од којшто е преведена. Постојат одредени историски причини за задржување на терминот кој преведувачите го опишале во нивното претставување. Покрај тоа, тешко е терминот да се преведе експлицитно и елегантно.Оценка од корисниците

5 звезди

0

4 ѕвезди

0

3 звезди

0

2 ѕвезди

0

1 ѕвезда

0

Просечна оценка
0
0

Коментари од корисниците