Е-адреса: Лозинка:
Продукти: 0
Цена 0 мкд

Јапонски Но-драми

Непознат  
Оригинален наслов на книгата : Japanese nŌ dramas
ИСБН : 978-608-229-887-0
Година на издавање : 2014
Издавачка куќа : Арс ЛИБРИС
Прегледaна: пати
Коментари вкупно: 0
Број на страни: 426
Димензии : 135x200
Корица : мекаКраток опис

„Но“ е најстариот облик на театарска уметност која, како заокружен вид, опстојува повеќе од пет века и се изведува, во својата изворна форма, континуирано, во низа специјализирани театри во Јапонија сè до денес. 

Зборот „но“ би требало да се преведе како „умешност“, „мајсторство“ или „моќ“, а настанал со скратување од „саругаку-ноно“; неслучајно, и секој обид за опишување на „но“ покажува дека се работи за сценска умешност од највисок вид, за несекојдневно сценско мајсторство. Долгиот период на конечно дообликување на „но“, всушност, опфаќа две генерации творци, две исклучителни фигури, Канами Кијоцугу и неговиот син, Зеами: првиот зачетник и инспиратор, вториот најважна фигура во историјата на јапонскиот театар. Заклучно со средината на XV век - кога светот го напушта Зеами - се стабилизира формата на „но“-театарот која, во најмала рака, е редундантно да се именува само како „театарска уметност“.

Токму поради многуслојноста на спектаклот (танц, музика, глума итн.), овој избор од 24 драми се обидува да го претстави оној врв на оваа уметност кој е доминантно книжевен, т.е. наменет за читање.Оценка од корисниците

5 звезди

0

4 ѕвезди

0

3 звезди

0

2 ѕвезди

0

1 ѕвезда

0

Просечна оценка
0
0

Коментари од корисниците