Е-адреса: Лозинка:
Продукти: 0
Цена 0 мкд

Кобзар

Тарас Шевченко  
Оригинален наслов на книгата : Кобзар
ИСБН : 978-608-229-726-2
Година на издавање : 2014
Издавачка куќа : Арс ЛИБРИС
Прегледaна: пати
Коментари вкупно: 0
Број на страни: 100
Димензии : 135x200
Корица : мекаКраток опис

Тарас Шевченко за Украина е она што е Данте за Италија или Његош за Црна Гора: не само национален поет, туку и митска фигура врз чии рамена може да се изгради нација. А токму ова е книгата-постамент: „Кобзар“ (горе-долу украинскиот збор за поет, бард) најпрво ќе стане титула покрај името на Шевченко, а потоа и симбол за неговата сеопшта функција.

Големиот Кобзар има толку големо значење за Украинците што, дури и независно од неговиот типичен романтичарски сензибилитет, илузијата дека е вечен и неисцрпен го прави интересен за секое ново поколение. По волјата на историјата, тој е во секое време изедначен со Украина, па заедно со нејзиното постоење, продолжува да живее и самиот тој, собирајќи го во себе новото време и новото искуство на народот. Одговара на новите болки и мисли, застанувајќи пред новите предизвици на судбината, растејќи и развивајќи се во времето и во историјата, секогаш близок, но и секогаш недопирлив.


Шевченко е овде застапен со сета палета на неговите и општоромантичарски чувства: од препеви на народни песни до романси и оригинална лирика, од романтични балади до реалистични поеми, од националистички повици до гневна политичка сатира.Оценка од корисниците

5 звезди

0

4 ѕвезди

0

3 звезди

0

2 ѕвезди

0

1 ѕвезда

0

Просечна оценка
0
0

Коментари од корисниците