Е-адреса: Лозинка:
Продукти: 0
Цена 0 мкд

Дални наковални

Петре М. Андреевски  
Оригинален наслов на книгата : Дални наковални
ИСБН : 978-608-259-820-8
Година на издавање : 2020
Издавачка куќа : Арс ЛИБРИС
Прегледaна: пати
Коментари вкупно: 0
Број на страни: 63
Димензии : 145х205
Корица : мекаКраток опис

Може да се каже дека со стихозбирката Дални наковални, првпат објавена во 1971 година, Петре М. Андреевски воведува нова интонација во опејувањето на смртта. Притоа тoj употребува нови жанрови во оваа етапа од своето творештво (како што се тажаленките и редаленките), што ги зајмува од народното творештво и од фолклорот.

Споменатата промена во поетскиот израз на Петре М. Андреевски се забележува во тажачките песни, во воведувањето на дијалогот како драмска форма, обраќањето кон мртвиот, лелеците и оплакувањето, опевањето итн.

Во оваа збирка е сместена и поемата „Смртта на бабарот“ што се смета за едно од најоригиналните дела во македонската поезија, во чиешто толкување се впуштиле многумина теоретичари на книжевноста


Оценка од корисниците

5 звезди

0

4 ѕвезди

0

3 звезди

0

2 ѕвезди

0

1 ѕвезда

0

Просечна оценка
0
0

Коментари од корисниците