Е-адреса: Лозинка:
Продукти: 0
Цена 0 мкд

Македонски визуелен идентитет

Гордана Вренцоска  
Оригинален наслов на книгата : Македонски визуелен идентитет
ИСБН : 978-608-267-129-1
Година на издавање : 2020
Издавачка куќа : Арс ЛАМИНА
Прегледaна: пати
Коментари вкупно: 0
Број на страни: 334
Димензии : 165х235
Корица : мекаКраток опис

Оваа книга се занимава со македонската визуелна „генетика"  и ги истражува македонските визуелни културни традиции во ера на брзи и драматични општествени промени.  Вековната борба за македонски идентитет, како и барањето на македонскиот идентитет и културен „генетски“ код, станува видлива со бурните општествени промени и револуционерните движења кон крајот на 19 и во почетокот на 20 век, а се зајакнува со сувереноста, самостојноста и независноста на Република Македонија од 1991 година и потребата за определување на нејзината културна различност и идентитет во светски рамки. 

Во постмодерната ера, во која царуваат глобализацијата, интернетот, социјалните медиуми и визуелните комуникации, овој културен „генетски“ код ќе биде студиран во рамките на визуелната култура, низ призмата на народната култура и фолклорот (традиционален и урбан) од една страна и високата култура и уметност од друга страна, но и преку полето на поткултурите кои се инхерентни за популарната културa и медиумите, и меѓусебното испреплетување на сите овие форми во современите визуелни комуникации.Оценка од корисниците

5 звезди

3

4 ѕвезди

0

3 звезди

0

2 ѕвезди

0

1 ѕвезда

0

Просечна оценка
5
3

Коментари од корисниците