Вести

Избрани најдобрите илустрации за Современите бајки од Македонија на Движењето за креативност Иво Лауренчиќ – Браво Сине! и Арс Ламина

14.05.2021.
Избрани најдобрите илустрации за Современите бајки од Македонија на Движењето за креативност Иво Лауренчиќ – Браво Сине! и Арс Ламина

„Современите бајки од Македонија“ го добиваат својот конечен лик. Креативните концепти изработени од Катерина Соколова, Јована Велинова-Трајанова, Орце Нинески и Иван Коминовски се победнички решенија на отворениот повик за изработка на креативни илустрации на проектот „Современи бајки од Македонија“. Илустрациите на Катерина Соколова за бајката „Бакнежот на пролетта“, Јована Велинова Трајанова за бајката „Перуника“, Орце Нинески за бајката „Сончевото момче Ил“ и Иван Коминовски за бајката „Осаменото дрво“ ќе ги раскажуваат визуелно овие современи бајки, што ќе бидат отпечатени до крајот на годината.

Авторите на илустрациите ќе добијат парична награда во вкупен фонд од 140.000 денари или по 35.000 денари поединечно за секое креативно решение. Отворениот повик за изработка на креативни илустрации беше распишан во рамките на најновиот проект „Современи бајки од Македонија“ на Движењето за креативност Иво Лауренчиќ – „Браво Сине!“ и издавачката куќа „Арс Ламина“. Повикот предизвика голем интерес, пристигаа 96 апликации од 61 автор.

„Ентузијазмот што нè води во овој проект e дополнително поттикнат од големиот одѕив што го покажаа уметниците. За нас беше тешка задачата да ги одбереме најдобрите, бидејќи пристигнаа исклучително квалитетни решенија. Нашата цел е да создадеме содржини со кои ќе го збогатиме културното наследство за идните генерации. Радува фактор што во оваа мисија не сме сами, туку има голем интерес за создавање на ново уметничко творештво. Со претходните изданија ’Бајки од Македонија за цела година‘ го доближивме традиционалното творештво преку нов современ израз и 52 бајки, за секоја недела во годината, доживеа огромен успех. Убедена сум дека и ’Современите бајки од Македонија‘ за кратко време ќе станат омилени помеѓу децата и сите што сакаат да читаат“, изјави Ангелка Пеева Лауренчиќ, член на управниот одбор на Движењето за креативност Иво Лауренчиќ – „Браво Сине!“

На отворениот повик за илустратори и дизајнери му претходеше конкурс за избор на најдобри современи бајки. На овој конкурс беа одбрани бајките: „Перуника“ од авторот Сибо, „Бакнежот на пролетта“ од авторката Елизабета Баковска, „Сончевото момче Ил“ од авторката Катерина Данаилова и „Осаменото дрво“ од авторката Нина Максимова. И за овој повик имаше голем интерес, конкурираа 316 автори со 442 бајки.

„Наша цел е секогаш на нашите читатели да им нудиме квалитетни книги со богата содржина и модерни илустрации. ’Современите бајки од Македонија‘ се нова страница за нас, бидејќи даваме можност на нови автори и илустратори да создаваат и да ја збогатуваат понудата на литература за деца. Овој проект покажа дека има огромен креативен потенцијал, кој бара простор за свој израз. Преку ’Современите бајки од Македонија‘, избраните решенија ќе го добијат својот конечен изглед“, изјави Бранка Бугариска, директор на издаваштво во „Арс Ламина“.

Движењето за креативност Иво Лауренчиќ – „Браво Сине!“, во соработка со издавачката куќа „Арс Ламина“, во изминатиот период ги реализираа проектите „Бајки од Македонија за цела година“ и „Басни од Македонија“, кои постигнаа голем успех. Дел од нив се преведени на седум јазици, на Брајовото писмо, наградувани во светот и дома и се едни од најпродаваните книги за деца кај нас.

Катерина Соколова - „Бакнежот на пролетта“
Илустрации на Катерина Соколова за „Бакнежот на пролетта“
Иван Коминовски - „Осаменото дрво“
Илустрации на Иван Коминовски за „Осаменото дрво“
Јована Велинова Трајанова - „Перуника“
Илустрации на Јована Велинова Трајанова за „Перуника“
Орце Нинески - „Сончевото момче Ил“
Илустрации на Орце Нинески за „Сончевото момче Ил“

Остави коментар

Во моментов нема коментари

Слични статии

12.
Apr.
Вести
Книжарниците „Литература.мк“ и „Ист гејт мол“ донираа едукативни играчки во „СОС Детско село“. 
10.
Mar.
Вести
Онлајн-страницата на „Литература.мк“ e прогласена за најдобра е-продавница за култура, настани и едукација на Ecommerce Awards 2022. 
array(0) {
}
Memory Consumption is: 7.82 MB