Рецензии

Е, баш ме заболе! - водич за самопомош кој ќе успее да ви помогне и промени многу работи кај вас

17.01.2022.
Е, баш ме заболе! - водич за самопомош кој ќе успее да ви помогне и промени многу работи кај вас

'Посветеноста ти дава слобода затоа што вниманието веќе не ти го одземаат неважни и невредни нешта.' 

Книга- водич за самопомош во која Марк Менсон ќе успее да ви ја покаже суровата реалност на еден поинаков и реален начин. Девет поглавја, секое со своја посебна приказна. 

Во овие поглавја, тој ќе ви покаже како да не ви е гајле за неважните нешта, ќе ви ја посочи погрешноста во чувствување вина, ќе ве увери дека на прашањето 'Како?' нема одговор, ќе сфатите дека неуспехот е вистинскиот пат кон напред-  ова се дел од многуте поглавја кои чекаат на вас. 

Марк Менсон, сака да ја докаже вистинската страна на тезата, дека 'позтивното мислење е она клучното што не води кон среќен и исполнет живот'. Тој вели: 'Море кој ја 'врти' позитивноста. Да бидеме искрени нештата се зафркнати но, немаме избор освен да живееме со нив онакви какви што се.' 

'Довербата е како чинија од кинески порцелан. Ако ја скршиш еднаш, со посветување нега и внимание можеш да ја залепиш. Но, ако ја скршиш повторно, таа се распарчува на уште повеќе парчиња и потребно е многу повеќе време за да се залепи повторно. И колку повеќе се крши, толку е поголема веројатноста да се стигне до точката кога веќе не е можно да се залепи уште еднаш. Веќе има премногу скршени парчиња и премногу прав.' 

Тој ја изнесува и брани тезата дека луѓето, се суштества со свои маани и ограничувања. 'Не може да биде секој исклучителен- општеството е сочинето од победници и губитници, а нешто од сето тоа ниту е фер, ниту, пак е по твоја вина.' 

Секој од нас треба да ги препознае и спознае своите ограничувања, а со тоа и да ги прифати. Откако еднаш ќе ги прифатиме нашите стравови, грешки и несигурности, откако ќе престанеме да бегаме и да ги избегнуваме болните вистини, дури тогаш ќе можеме да тргнеме во потрага по храброста и самоувереноста по која сме трагале долг период. 

'Ќе почнеш се повеќе да ги цениш најобичните, најсекојдневни животни искуства: задоволствата што произлегуваат од пријателството, од создавањето нешто, од помаѓањето некому во неволја, од прочитувањето добра книга, од смеењето со некој што ти значи и за којшто се грижиш.' 

Марк Менсон е познат блогер, неговата прва книга е 'Баш ме заболе- како да не ти е гајле за неважните нешта'. 

Одлична книга- водич за самопомош која ќе успее да ви помогне и промени многу работи кај вас.

Пишува: Изабела Велковска

iizabelavelkovska@gmail.com

Книгата „Е, баш ме заболе!“ од Марк Менсон во издание на „Арс Либрис“, дел од „Арс Ламина – публикации“, е достапна во сите книжарници на „Литература.мк“, а онлајн може да се нарача преку www.literatura.mk на следниот линк: https://literatura.mk/BookDetails.aspx?Pr=13453

Остави коментар

Во моментов нема коментари

Слични статии

array(0) {
}
Memory Consumption is: 7.77 MB