Најнови изданија

Објавено класичното дело За управувањето со царството од Константин Порфирогенет

30.12.2022.
Објавено класичното дело За управувањето со царството од Константин Порфирогенет

Издавачката куќа „Арс Ламина“, под импринтот „Арс Либрис“ неодамна го објави класичното дело „За управувањето со царството“ од Константин Порфирогенет.

„За управувањето со царството“ е латинскиот наслов на делото „На мојот син Роман“, напишано во оригинал на средновековен грчки јазик, од царот Константин VII Порфирогенет.

Станува збор за теориски, дипломатски прирачник за внатрешната и надворешната политика, што ќе му користи на неговиот наследник, синот Роман II, при управувањето со царството по преземањето на должноста. Ова дело е истакнат пример на византискиот енциклопедизам и содржи важни податоци за раната историја на многу европски етнички групи, од кои некои до денес ги задржале своите имиња, а други исчезнале од пишаните извори.

Константин VII Порфирогенет (905 – 959) е четвртиот цар на македонската династија во византиската империја, кој владее од 913 до 959 година. Тој е син на царот Лав VI Мудриот. Познат е како писател и научник, кој сето време е опкружен со учени луѓе. Од најрана возраст се интересира за културата и уметноста, па историјата повеќе го памети по научната и културната активност, отколку по политичката дејност. Автор е на трактатот „Геопоника“, списот „За управувањето со царството“, делата „За темите“ и „За церемонијалот на византискиот двор“.

Книгата е достапна во сите книжарници на „Литература.мк“ или онлајн www.literatura.mk, преку линкот: https://literatura.mk/BookDetails.aspx?Pr=14998

Остави коментар

Во моментов нема коментари

Слични статии

12.
Jan.
Најнови изданија
„Рокчето“ е прва книга за деца на Никола Маџиров, еден од најистакнатите и најпреведуваните современи македонски поети во светот.
array(0) {
}
Memory Consumption is: 7.73 MB