Најнови изданија

Мет Мури: Што ако...? е книга што ги учи децата на најголемата вештина на 21 век – љубопитноста

10.04.2021.
Мет Мури: Што ако...? е книга што ги учи децата на најголемата вештина на 21 век – љубопитноста

„Што ако...?“ од Мет Мури и Ендрју Р. Мекхју e книга што е полна со интересни прашања, но конципирана е на тој начин што го мотивира читателот да размислува и сам да дојде до одговорот со што ја поттикнува сопствената љубопитност. Вака накратко уредникот Филип Видиновски го претстави ова издание на вчерашната онлајн-промоција, што се одржа на фејсбук-страницата на издавачката куќа „Арс Ламина“. Иако ова дело е првично наменето за младите читатели, соодветно е и за возрасните, кои низ страниците ќе ја „тренираат“ љубопитноста што секогаш ќе ги однесе до нови прашања и нови теми за размислување. Само дел од поинтересните прашања во „Што ако...?“ се: „Што ако нема интернет“, „Што ако не стапневме на месечината“, „Што ако можете да чуете и видите што мислат другите“ итн. Поднасловот на книгата е „Прашања и активности за љубопитни умови“, а македонскиот превод е во издание на „Либи“, дел од „Арс Ламина – публикации“.

На онлајн-промоцијата учествуваше еден од двајцата автори, Мет Мури, како и м-р Киро Јорданов, кој е наставник по англиски јазик во основното училиште „Славејко Арсов“ и досега има работено со неговите ученици, користејќи го ова издание. Мури долго време бил во нашата земја како доброволец во Мировниот корпус и учествувал како предавач во многу македонски градови.

– Ова е книга за луѓе кои се многу љубопитни и ја разбираат моќта на љубопитноста. Но, слушајќи го претставувањето на „Што ако...?“ можам да кажам дека е издание преполно со прашања за размислување и се надевам дека читателите ќе го сфатат ова и сами ќе креираат нови прашања и нови размислувања. За мене, ова е многу лична книга и на некој начин е едно љубовно писмо, затоа што во ниту еден момент не сум бил толку полн со прашања отколку кога живеев во Кратово – истакна Мури, кој првпат бил во Македонија во деведесеттите години на 20 век, а денес живее во Калифорнија.

Заедно со Ендрју ја конципирале книгата и најголем предизвик им бил кои прашања да ги вметнат во финалната верзија. Ја издале „Што ако...?“ на англиски јазик и при неговиот втор престој во земјата се запознал со Киро Јорданов на конференција за наставници на која ја презентирал книгата и концептот на учење базирано на љубопитност.

– Предавањето ме воодушеви, така што стапивме во контакт и Мет дојде да им одржи предавања на моите ученици. Потоа и тие почнаа да поставуваат прашања, што, искрено, и мене никогаш не би ми текнале. Забавно е да се види кои се интересите на учениците што не би можеле да ги видите во текот на едно класично предавање и по предвидениот курикулум – посочува Јорданов и додава дека оваа книга покрива теми од различни области, како историја, наука, па дури и филозофија, и би можел да ја користи секој наставник без разлика на предметот што го предава.

Според коавторот Мет, „Што ако...?“ е совршено четиво и за повозрасните, а со оглед на тоа што денес работи како претприемач, често ја користи во секојдневието.

– Секогаш слушаме дека треба „да размислуваме надвор од кутијата“ и слободно како деца, но не ни кажуваат како. Еве вака. Јас работам со љубопитноста како што фудбалерот тренира. Тој не шутира постојано, туку, на пример, крева тегови или трча, а тоа се работи што инаку не му се примарни. И оваа книга е всушност еквивалент на вежбална и на кревање тегови за бизнисмени. Еве еден предизвик, прочитајте ги само прашањата во книгата и видете дали нема да дојдете до ваше „Што ако?“ прашање – посочува Мет и додава дека е совршен додаток на секоја домашна библиотека.

Книгата веќе може да се најде на македонски јазик во книжарниците на „Литература.мк“ или да се нарача онлајн на следниот линк

Остави коментар

Во моментов нема коментари

Слични статии

12.
Jan.
Најнови изданија
„Рокчето“ е прва книга за деца на Никола Маџиров, еден од најистакнатите и најпреведуваните современи македонски поети во светот.
array(0) {
}
Memory Consumption is: 7.8 MB